Curs 2019-2020

Tardor 2019

Missa Andorrana (Natàlia Solà)

Comencem el curs amb l'estrena de la Missa Andorrana de la compositora i pianista Natàlia Solà i Salvà (n.1934), nascuda a Mallorca però establerta a Andorra des de fa molts anys. Natàlia Solà ha estat guardonada amb premis com el premi "Grandalla" pel seu recull de poesia Intensament blancs i grocs, i el Premi Àgora Cultural 2009 "per la seva contribució a la formació musical dels joves d’Andorra des del 1959 i aportacions com a compositora, poeta i pianista".

La Missa Andorrana és una missa votiva de la Nativitat de Maria SS. en alabança i honor de Nostra Senyora de Meritxell, Patrona de Les Valls d'Andorra. Escrita per a solistes, cor mixt i amb adaptació de l'acompanyament d'orgue de R. Ramírez i Iborra, s'estrenarà el primer cap de setmana d'octubre a la mateixa parròquia de Meritxell, amb la participació de la Schola Cantorum de la UB.

 


Nadal 2019

Fantasia on Christmas Carols (Vaughan Williams) i Te Deum (Dvorak)

Per al proper concert de Nadal a la UB, les obres simfònic-corals que s'interpretaran seran la Fantasia on Christmas Carols de R. Vaughan Williams i el Te Deum d'A. Dvorak. El concert es completarà amb l'estrena d'una obra instrumental, del compositor Ernest Giralt, basada en la taula periòdica dels elements de la que se'n commemora el centenari.

El compositor britànic Ralph Vaughan Williams(1872-1958) fou un dels representants més influents del nacionalisme musical a Anglaterra. Amb una àmplia i diversa obra que inclou simfonies, música de cambra, òperes, peces corals, música incidental i per al cinema, també fou un recopilador de música popular i cançons angleses. Aquesta última faceta va influir tant en la seva tasca editorial com en la seva creació musical, d'un estil neomodal molt inspirat per les obres folklòriques angleses, els madrigals elisabetians i compositors com Henry Purcell. Fantasia on Christmas Carols és una obra estrenada el 1912, dirigida pel mateix compositor, i alterna de peces angleses tradicionals de Nadal amb altres menys conegudes, recopilades per ell i el seu col·lega Cecil Sharp, a qui va dedicar l'obra.

Antonin Dvorak(1841-1904) fou un compositor bohemi del Romanticisme. Influenciat per Brahms i Wagner, la petja de la música tradicional de Moràvia i del seu país natal, Bohèmia, es deixa sentir en les seves obres a través de les melodies o dels ritmes. Va compondre música simfònica, coral, música de cambra, concerts i moltes òperes i altres peces orquestrals i vocals-instrumentals. El 1892, tres mesos abans de la sortida de Dvorak cap als Estats Units, la presidenta del Conservatori Nacional de Música de Nova York, Jeannette Thurber, va demanar al compositor que escrigués una nova obra. Va demanar-li una cantata amb la qual Dvorak es presentés a les audiències nord-americanes i que fos adequada per a la seva interpretació durant les celebracions del 400 aniversari del descobriment d’Amèrica a l’octubre de 1892. Va prometre enviar un text en anglès adequat per a la cantata immediatament. Tanmateix, la data de sortida s’acostava ràpidament i, com no arribava cap text, Dvorak va decidir escriure la seva cantata amb l'himne litúrgic llatí de lloança a Déu, Te Deum laudamus.