Per a la primavera de 2022, preparem un programa integrat només per tres obres: l’ensalada La Justa de Mateu Flecha “el Vell”, la Messe de Minuit H.9 de Marc-Antoine Charpentier i la cantata Der Herr denket an uns BWV196 de Johann Sebastian Bach.
La Justa és probablement l’ensalada més reeixida de Mateu Flecha, tant des del punt de vista musical, com del dramàtic i doctrinal. Ens narra la història de la salvació amb la caiguda d’Adam, la redempció de Crist i la derrota final de Satanàs. La narració es fa de manera al·legòrica representada com una justa o torneig medieval. Hi apareixen tots els elements d’un torneig i motius instrumentals que representen les trompetes o tambors propis d’aquest esdeveniment.
Compositor prolífic i versàtil del barroc francès, Marc-Antoine Charpentier és conegut principalment pel seu Te Deum en Re Major, el rondó del qual serveix com a sintonia d’Eurovisió. Deu anys després d’haver interpretat aquesta obra, l’Schola Cantorum abordem la Messe de Minuit H.9. La profunda originalitat de la Messe de Minuit rau en la decisió sense precedents d’incloure cançons populars de Nadal: els noëls. Es tractava de composicions populars molt en voga entre els segles XVII i XVIII, la interpretació de les quals durant la missa no estava, però, permesa. Per a aquesta missa Charpentier en va utilitzar onze aconseguint una íntima unió entre la musica sagrada i la profana.
La cantata Der Herr denket an uns de Johann Sebastian Bach fou probablement escrita per a la celebració de la boda de la tia de la muller de Bach, tot i que s’ha qüestionat. L’estrena va ser el 5 de juny de 1708 a Arnstadt i consta de cinc números: una simfonia, un cor inicial, una ària de soprano, un duet de tenor i baix i un cor final. Per la seva estructura i confecció, sembla clar que correspon a les primeres cantates de l’època de Bach a Mulhausen on va ser organista a l’església de Sant Blai de 1707 a 1708.